Linia produkcyjna z butelkami do wina
BHP Pracy Zabezpieczenia

BHP branży spożywczej – co należy wiedzieć?

Branża spożywcza jest niezwykle wymagająca, obarczona licznymi normami i restrykcjami do spełnienia. Nic w tym dziwnego – w końcu powstałe produkty trafiają na nasz stół. Warto jednak wiedzieć, że pod kątem bezpiecznej i higienicznej pracy, branża ta posiada również wiele wymogów. W niniejszym materiale skupimy się na jej najważniejszych aspektach.

Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej

Przede wszystkim osoby pracujące w zakładach produkujących żywność doskonale wiedzą, z iloma dodatkowymi zabezpieczeniami ta praca się wiążę. Oczywiście w zależności od konkretnie piastowanego stanowiska, ochrony indywidualne mogą się różnić, jednak najczęściej należą do nich okulary ochronne, rękawice robocze, a także buty ze wzmocnioną podeszwą antypoślizgową. W branży spożywczej często dodatkowo stosuje się maty antypoślizgowe, które montuje się przede wszystkim w miejscach, gdzie pracownicy mają kontakt z olejami lub innymi substancjami. 

Uszczelki gumowe i ich niezwykła rola w branży spożywczej

Choć może wydawać się to kuriozalne, niezwykle ważną funkcję w zakładach produkujących żywność odgrywają…uszczelki. Dlaczego? Otóż zabezpieczają one maszyny przed wyciekiem zawartości. Niezwykle ważne jest tworzywo, z jakiego wykonane są uszczelki do kontaktu z żywnością. Muszą one spełniać wszelkie niezbędne normy. Uszczelki gumowe dla branży spożywczej produkuje się z płyty gumowej NR-L, która nie zawiera sadzy ani jakichkolwiek innych szkodliwych dla zdrowia i życia ludzkiego materiałów. Tego typu uszczelki gumowe dostępne są do nabycia na stronie internetowej http://www.admet.com.pl/.

Jak widać branża spożywcza posiada wiele ograniczeń i restrykcji, które muszą być spełnione ze względów bezpieczeństwa. Tylko dbałość o detale oraz stosowanie profesjonalnych materiałów i surowców może zagwarantować bezpieczeństwo pracowników oraz samych konsumentów.

0
0
0